Jan Herzig

astronomie, zeměpis, biologie

Zlatý oříšek jsem získal v roce 2021

Moje úspěchy:

1.místo ve finále 18.ročníku Astronomické olympiády kategorie GH 2020/2021
1.místo v krajském kole 23.ročníku Zeměpisné olympiády kategorie B v Plzeňském kraji 2020/2021
1.místo v krajském kole 22.ročníku Zeměpisné olympiády kategorie A v Plzeňském kraji 2019/2020
2.místo v krajském kole 18.ročníku Astronomické olympiády kategorie GH v Plzeňském kraji 2020/2021
3.místo v krajském kole 55.ročníku Biologické olympiády kategorie D v Plzeňském kraji 2020/2021
2.místo v okresním kole 70.ročníku Matematické olympiády kategorie Z7 v okrese Domažlice 2020/2021

2023 - 1. místo v krajském kole Matematické olympiády kategorie Z9 2022/23

2023 - 2. místo v krajském kole Fyzikální olympiády kategorie E 2022/23

2023 - 2. místo v krajském kole Astronomické olympiády kategorie EF 2022/23

2023 - 2. místo v krajském kole Astronomické olympiády kategorie CD

2022 - Zlatá medaile z I. Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice pro juniory (IOAA-jr)

2022 - Bronzová medaile z XXVI. Mezinárodní astronomické olympiády (IAO)

2022 - 1. místo ve finále 19. ročníku Astronomické olympiády kategorie EF

Byl jsem nominován za:

obdivuhodné úspěchy nejen v astronomii a popularizaci přírodních věd

Co právě dělám?

17.10.2023
Na konci září jsem díky svému umístění v celostátním kole Astronomické olympiády dostal již podruhé možnost zúčastnit se Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice pro juniory (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics for Juniors, IOAA Jr). Tentokrát se konala v centrální části Řecka ve městě Volos. Dopadla pro mě naprosto fantasticky a rozhodně se jedná o největší úspěch, jakého jsem kdy dosáhl. Obhájil jsem zlatou medaili z loňského roku, ale vedle toho jsem obsadil čtvrté místo v celosvětovém pořadí. Jelikož přede mnou byli jen účastníci z astronomických velmocí, Thajska, Číny a Indie, stal jsem se zároveň nejlepším Evropanem v celé soutěži. Navíc není bez zajímavosti, že jsem nebyl v českém týmu jediným “oříškářem”. Stříbrnou medaili pro nás získal Alex Faivre.

15.05.2023
Již zítra tak odjíždím do Opavy, kde budu od 17. do 19.5. soutěžit ve finále středoškolské kategorie CD astronomické olympiády. Jen o týden později mě pak v pátek čeká finále mé kategorie EF. Držte mi palce! Další týden strávím na soustředění matematické olympiády. V červnu mě pak čekají po delší době také dvě mediální vystoupení. Dne 6. června si rozhovor se mnou můžete poslechnout od 19:00 na Rádiu Junior, kde si v pořadu Klub Rádia Junior s Janou Rychterovou opět popovídám o novinkách v astronomii a kosmonautice. Hned následující den mě pak čeká natáčení pořadu Hlubinami vesmíru, termín jeho vysílání upřesním později. Stále také pokračuji ve svých dlouhodobých aktivitách, píšu pravidelně články pro web astro.cz, kde jsem již druhým nejaktivnějším redaktorem, a také spravuji a vytvářím více než polovinu obsahu pro instagramový účet České astronomické společnosti. Každý měsíc nově také vytvářím osm stran pro časopis Tajemství vesmíru, tzv. fotoeditorial.

15.05.2023
Na jaře se mi naplno rozběhl další ročník všech soutěží, kterých se pravidelně účastním. Nejdříve přišla okresní kola. Na této úrovni jsem se zúčastnil matematické, fyzikální, chemické a zeměpisné olympiády, přičemž ve všech případech jsem tato okresní kola vyhrál s velkým odstupem od druhého v pořadí. Astronomická olympiáda má po školních rovnou krajská kola. Letos jsem se krajského kola AO zúčastnil ve třech kategoriích. V té nejvyšší, pro třetí a čtvrté ročníky středních škol, jsem skončil čtvrtý a postup do finále mi tak utekl. Lepší to bylo v kategorii pro prváky a druháky a v mé kategorii osmých a devátých tříd ZŠ. V obou jsem v krajském kole obsadil druhé místo s postupem do celostátního finále. Na stejné pozici jsem skončil velmi těsně v krajském kole fyzikální olympiády. Krajské kolo matematické olympiády jsem vyhrál, v zeměpisné jsem obsadil třetí místo. Krajské kolo chemické olympiády se bohužel konalo ve stejný den jako zeměpisné a organizátoři vůbec nebyli náklonni nějakému kompromisu, abych se mohl zúčastnit obou olympiád.

22.11.2022
Mojí nejdůležitější akcí posledních měsíců se však jednoznačně stala účast na dvou mezinárodních soutěžích. Nejdříve, od 15. do 19. října, jsem se (bohužel nakonec jen distančně z Prahy) zúčastnil Mezinárodní astronomické olympiády (IAO), na které jsem získal bronzovou medaili! Ještě lepšího výsledku jsem dosáhl na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice pro juniory (IOAA-jr), která se konala od 30. října do 7. listopadu na severovýchodě Rumunska. Zde jsem dosáhl na zlatou medaili!

09.11.2022
Ahoj, po dlouhé době se opět ozývám s tím , co je u mě nového, přičemž je toho opravdu hodně. Po soustředění AO jsem měl během prázdnin po dlouhé době chvíli volného času, kterou jsem vedle cestování věnoval také popularizaci astronomie. Napsal jsem velmi obsáhlý a komplexní článek o dalekohledu Jamese Webba a jen o týden později jsem se podílel na článku o jeho prvních fotografiích, který nasbíral takřka 14 000 přečtení! Podobně důležité články jsem pak v září napsal o plánovaném startu rakety SLS a srážce sondy DART s asteroidem Dimorphos. Mojí nejvýraznější popularizační aktivitou se však stalo založení instagramového účtu České astronomické společnosti, které jsem inicioval a bezprostředně po něm jsem se také stal jeho správcem (https://www.instagram.com/ceska.astronomicka.spolecnost/). Od 22. srpna, kdy jsem přidal první příspěvek, jich na něm přibylo již přes stovku, přičemž ke dnešku jsem autorem 72 z nich. Vedle toho jsem také 27. září byl hostem Dobrého rána ČT, kde jsem mluvil jak o Zlatém oříšku, tak o astronomii a kosmonautice (https://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/322291310020076/). O týden později, 4. října, jsem pak již podruhé byl spolu s Janem Spratkem hostem Klubu Rádia Junior (https://junior.rozhlas.cz/propagatori-vedy-jan-spratek-a-jan-herzig-v-klubu-radia-junior-8840847).

06.07.2022
Ahoj, zdravím všechny s mým dalším velkým úspěchem! Jak jsem nastínil minule, první čtyři prázdninové dny jsem strávil na výběrovém soustředění Astronomické olympiády a dopadlo pro mě nejlépe, jak mohlo. Dosáhl jsem ještě lepšího výsledku než ve finále, získal jsem 92% všech bodů a to mi s rezervou zajistilo 1. místo na tomto soustředění a s tím spojenou kvalifikaci do českého týmu na XXVI. Mezinárodní astronomickou olympiádu. Během října nebo listopadu se tak poprvé podívám na toto nejprestižnější astronomické klání pro studenty ve věku od 14 do 18 let a v kategorii alfa budu bojovat o medaile s nejlepšími astronomy z několika desítek zemí světa. Konkrétně se tato soutěž bude konat na jihu Itálie, ve městě Matera, takže vedle soutěžení se bude jednat také o velmi zajímavý výlet, součástí těchto olympiád je totiž i poznávání okolí soutěžního místa a kultury dané země. Bonusem bylo, že v závěrečný den soustředění nás navštívila Česká televize a natočila reportáž, ve které také hovořím. Odkaz zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10265744641-zpravicky/222411000160705/

02.06.2022
Ahoj, zdravím všechny s velkou novinkou! Jak jsem avizoval, dne 27.5. 2022 jsem se zúčastnil celostátního kola Astronomické olympiády. A dopadlo pro mě úplně úžasně! V konkurenci více než dvaceti soutěžících jsem totiž ZVÍTĚZIL. Obhájil jsem tak své loňské vítězství, tentokrát však ve vyšší kategorii EF, kde jsem soutěžil převážně se staršími řešiteli. Zajistil jsem si tím postup na soustředění, na základě jehož výsledků bude vybrána česká delegace na XXVI. Mezinárodní astronomickou olympiádu. Jedná se bezesporu o můj největší úspěch od získání Zlatého oříšku.
Odkaz na stránku finále: https://olympiada.astro.cz/202122_finale_EF.html
Článek o průběhu finále na astro.cz: https://www.astro.cz/clanky/ostatni/planetarium-praha-hostilo-zaverecne-celostatni-kolo-19-rocniku-astronomicke-olympiady.html

09.05.2022
Zdravím již poněkolikáté příznivce Zlatého oříšku. Jak jsem minule slíbil, doplňuji informace o svých dlouhodobějších aktivitách. V korespondenčním semináři MFF UK Výfuk si i po páté, předposlední sérii, držím ve své kategorii 3. místo v celostátním srovnání. Na webu astro.cz jsem stále jedním z nejčastějších autorů a ke dnešku už jsem zde vydal 12 článků, na počátku dubna jsem dokončil kosmonautickou pentalogii a od té chvíle se zaměřuji výhradně na články o nejaktuálnějších astronomických objevech. https://www.astro.cz/autori/jan-herzig.html
Také jsem se stal pravidelným hostem Astronomických událostí IQlandie, které jsem navštívil 11. 4., 18. 4. a 25. 4. a znovu v nich budu mluvit dnes v podvečer. V tomto pořadu mluvím vždy převážně o kosmonautice. Všechny díly můžete zhlédnout zde, já jsem byl v dílech 7, 15, 16, 17 a dnes 19.
https://www.youtube.com/c/iQLANDIALiberec/videos
Dne 26. dubna jsem byl hostem Rádia Junior v pořadu Odpolední Junior, který moderoval Petr Ševčík, kde jsem zhruba 20 min hovořil o meteoritech. A to je prozatím vše, tak ahoj!

17.04.2022
Ahoj, zdravím opět všechny, co se zajímají o Zlatý oříšek. Zase píši po docela krátké době, ale tradičně na přelomu března a dubna se uskutečnila takřka všechna okresní a v jednom případě i krajské kolo soutěží, kterých se účastním. I v letošním školním roce se mi podařilo ve všech těchto soutěžích uspět. Nejprve se 23. března uskutečnilo okresní kolo Fyzikální olympiády, ve kterém jsem zvítězil a získal jsem 34 bodů ze 40. Dne 11.dubna se konalo okresní kolo Biologické olympiády, které bylo opravdu náročné, skládalo se totiž ze vstupního úkolu, praktické a teoretické části, dále poznávačky a i přesto, že jsem letos v kategorii s devátými ročníky, tak jsem zde zvítězil s náskokem 49,5 bodu a postoupil jsem do krajského kola, které si vyzkouším poprvé prezenčně 12. května. Hned další den bylo okresní kolo Matematické olympiády, kde jsem skončil třetí. A konečně mohu připojit i nejnovější a zároveň po Zlatém oříšku dosud největší úspěch letošního školního roku! Včera byly zveřejněny výsledky krajského kola Astronomické olympiády a v Plzeňském kraji jsem získal druhé místo, ale především jsem postoupil opět do celostátního kola této soutěže! A tak si poprvé prezenčně vyzkouším finále AO v pražském planetáriu. To je vše k nejnovějším úspěchům, brzy doplním i informace o svých dlouhodobějších aktivitách, ahoj!

26.03.2022
Ahoj, jak jsem slíbil, píši další novinky, které se u mě udály. Pro mne velice významnou událostí se stala návštěva Spojených arabských emirátů, konkrétně Dubaje, kterou jsem podnikl v termínu od 5. do 12. března 2022. Jednalo se o moji první návštěvu této země, takže jsem nemohl opomenout dubajské pamětihodnosti či výlet do pouště, především jsem ale zamířil na světovou výstavu Expo 2020. A právě z této výstavy jsem měl možnost udělat i reportáž pro ČT:D do pořadu Zprávičky, kterou si můžete přehrát pod tímto odkazem: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10265744641-zpravicky/222411000160313/
Hned 15. 3. jsem se vydal pro změnu do Prahy, konkrétně do Rádia Junior, kde jsem se stal hostem Klubu Rádia Junior spolu s významným popularizátorem kosmonautiky Janem Spratkem a za doprovodu moderátorky Jany Rychterové jsme si skoro tři čtvrtě hodiny povídali o kosmonautice: https://junior.rozhlas.cz/astronaut-se-nemuze-ani-poskrabat-na-nose-popisuje-expert-jake-je-pracovat-ve-8703075
Část našeho rozhovoru byla vysílána znovu v repríze ještě v neděli 20.3. ráno v pořadu Všudykuk Jany Rychterové. A s Rádiem Junior ještě nekončím! Dne 23.3.2022 jsem byl do vysílání této rozhlasové stanice pozván opět a 25 minut jsem hovořil o kometách. To je prozatím vše, ahoj!

20.03.2022
Ahoj, podruhé zdravím příznivce Zlatého oříšku! Od doby, kdy jsem asi před šesti týdny svůj profil naposledy aktualizoval, se toho u mě stalo opravdu hodně. Začnu tam, kde jsem naposledy skončil. Stal jsem se redaktorem webu astro.cz, do této chvíle jsem zde vydal již 5 článků,
všechny si je můžete přečíst zde: https://www.astro.cz/autori/jan-herzig.html
V úterý 22. února 2022 mi dorazil domů vysněný dalekohled typu Newton s průměrem primárního zrcadla 20 cm na automaticky naváděné montáži EQ-5, z velké části pořízený za finanční odměnu z výhry ve Zlatém oříšku. Díky tomuto přístroji budu moci posunout svoje zkušenosti s praktickou astronomií na úplně jinou úroveň. To ale není zdaleka všechno, velmi brzy vás informuji o dalších zajímavých událostech.

13.02.2022
Od chvíle, kdy jsem vyhrál Zlatý oříšek, již uběhly 2 měsíce, a proto bych se chtěl s vámi podělit o to, co se u mě v mých oborech zájmu stalo nového. V současné chvíli mám za sebou školní kola ve všech třech soutěžích, ve kterých jsem v loňských letech uspěl a hlásil se díky nim do soutěže Zlatý oříšek. Nejprve uvedu Astronomickou olympiádu, kde letos soutěžím v kategorii EF (8. - 9. ročník), jejíž školní kolo jsem vyhrál, avšak zúčastnil jsem se také školního kola kategorie CD pro studenty 1. a 2. ročníků SŠ. V současné chvíli již probíhá krajské kolo Astronomické olympiády, které potrvá až do 22. března. V Zeměpisné olympiádě (8. - 9. ročník) jsem ve školním kole skončil o 1 bod druhý a postoupil jsem do okresního kola. Naopak v Biologické olympiádě (8. - 9. ročník) jsem ve školním kole zvítězil s náskokem 15,5 bodu, a taktéž jsem postoupil do kola okresního. Ještě v prvním pololetí jsem obsadil 3. místo v krajském kole soutěže Přírodovědný klokan a na 3. místě jsem skončil také v celostátním srovnání korespondenčního semináře VÝFUK po 2. sérii. V lednu jsem si navíc mohl ohromně užít natáčení reportáže pro pořad Zprávičky na ČT:D, které probíhalo přímo u mě doma a můžete ho najít v sekci Zlatý oříšek v médiích. Stejně tak jsem byl moc rád za možnost natočit videoreportáž pro Novinky.cz na začátku února.
V současné chvíli tedy vyplňuji krajské kolo Astronomické olympiády, další sérii VÝFUKU, domácí kolo Fyzikální olympiády, připravuji se na okresní kola Biologické a Zeměpisné olympiády, a také píšu text o počátcích kosmonautiky pro soutěž Plzeňského literárního festivalu nazvanou “Objevitelé, dobrodruzi, průkopníci”. Díky Martinu Gembecovi, s nímž jsem začal spolupracovat právě díky Zlatému oříšku, za což mu opravdu moc děkuji, se mi otevřely úplně nové obzory v popularizaci vědy. Dne 14. 2. 2022 budu jako host v youtube pořadu Astronomické události https://www.youtube.com/watch?v=KHQHJHeKoOo&list=PLba34UsEZbYoZqdRJu6VKcoL-zrcPELbi, kde budu mluvit o Astronomické olympiádě a dalekohledu Jamese Webba, a také mi bylo umožněno stát se autorem na předním českém astronomickém webu astro.cz, kde mi již zítra vyjde první článek! A dle předběžné domluvy budu moci přispívat na tento web každý týden! A v neposlední řadě si již příští týden pojedu vybrat profesionální dalekohled za finanční odměnu ze Zlatého oříšku. Zanedlouho se zase ozvu!

Děkujeme!