Sebastian Cretan

Hra na pozoun, baryton a klavír

Zlatý oříšek jsem získal v roce 2022

Moje úspěchy:

Vítězství v mezinárodní soutěži Pro Bohemia Ostrava 2022 v oboru hra na pozoun
Vítězství v mezinárodní soutěži Pro Bohemia Ostrava 2022 v oboru hra na klavír
Vítězství v Ústředním (celostátním) kole soutěže ZUŠ 2022 v oboru hra na baryton
Sólový koncert na klavír v Rudolfinu v rámci festivalu Dvořákova Praha 2021 s Karlovarským symfonickým orchestrem, dir. Jan Kučera
Druhé místo v Ústředním (celostátním) kole soutěže ZUŠ 2022 v oboru hra na pozoun
Sólista festivalu Zlatá Pecka 2022 v rámci koncertu "Talentissimo"

Byl jsem nominován za:

za výjimečné úspěchy ve hře na klavír, pozoun a příbuzný nástroj baryton

Co právě dělám?

03.04.2024
Únor a březen pro mě byl především ve znamení klavíru - konala se totiž okresní a krajská kola v národní soutěži ZUŠ. Do okresního kola jsem málem nenastoupil - několik dní předtím mě maminka léčila z vysokých horeček. Naštěstí jsem se stihl uzdravit, a to tak dobře, že jsem se stal absolutním vítězem (tedy držitelem nejvyššího bodového ocenění ze všech soutěžících) s postupem do kola krajského. V něm už bylo soutěžení samozřejmě náročnější, nicméně i zde se mi povedlo získat nejen 1. místo, ale i postup do celostátního finále! To se bude konat na konci dubna, tak se moc těším. A ještě jsem získal novou - rozhlasovou - zkušenost. Na základě mého úspěchu v krajském kole mě (prostřednictvím ZUŠ) oslovili z redakce Českého rozhlasu Karlovy Vary a pozvali mě (28.3.) do živého vysílání v pořadu Odpolední host. Spolu s paní učitelkou jsme odpovídali na otázky paní redaktorky, která se ptala na všechny mé nástroje. Zmínila též moje vítězství ve Zlatém oříšku. Živé vysílání byla moc zajímavá zkušenost. https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/kv/49/2024-03-28

19.11.2023
Pátek 10.11. byl pro mě velmi významný den: vystoupil jsem jako jeden ze sólistů za doprovodu Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně na koncertě s názvem "Vycházející hvězdy hudebního nebe". Jako jediný ze sólistů jsem vystoupil dvakrát - a pokaždé s jiným nástrojem. Na úplný začátek jsem zahrál na klavír Concertino a moll od Y. Polunina. Před přestávkou jsem přišel na pódium s pozounem a zahrál Dva španělské tance od L. Ostranského. Oboje jsem si moc užil - hrát s orchestrem je vždycky úžasný zážitek! Navíc byl téměř vyprodaný sál (cca 300 posluchačů), takže aplaus po obou výkonech byl vážně velký! :)

22.10.2023
Se začátkem nového školního roku jsem se zúčastnil (jako hráč na baryton) zájezdu do Itálie s Dechovým orch. mladých M. Lázně
Pak mi začala velká příprava na spoustu akcí, které mě letos čekají.
V říjnu jsem měl možnost vystoupit s kamarády ze Zlatého oříšku na akci Hračka roku, kde jsme si to moc užili (i se závěrečným společným muzicírováním).

Nyní mě 10.11. čeká sólový koncert se Západočeským symfonickým orchestrem Mariánské Lázně, kde zahraju sólově na klavír i pozoun. Koncert se koná ve Společenském domě Casino v Mar. Lázních od 20h. Budu moc rád, když mě přijdete podpořit!

Po novém roce bych se rád zúčastnil klavírní soutěže ZUŠ, v březnu bych měl hrát opět sólově (pozoun, klavír) a začátkem dubna snad vyjedeme zase do Ostravy na mezinárodní soutěž Pro Bohemia (pozoun, baryton).
Držte mi prosím palce, ať se všechno povede co nejlépe!

21.05.2023
Třetí květnový víkend jsem odjel s rodiči a paní učitelkou Olgou Fernandez na Vysočinu, kde se v Kamenici nad Lipou konal 12. ročník mezinárodní klavírní soutěže Vítězslava Nováka. Moc jsem si přál získat další klavírní medaili, tak jsem na nástroji Steinway hrál jako o život. Měl jsem trochu smůlu na soutěžní pořadí, protože jsem celou soutěž ráno zahajoval, což nebylo vůbec příjemné. Konkurence byla těžká, tak jsme celé odpoledne napjatě čekali, jak mezinárodní porota rozhodne. Byl jsem moc šťastný, když mě vyhlásili, že jsem získal 2. cenu. Stříbrná "medaile" v mojí klavírní sbírce chyběla. :-)

08.03.2023
Začátek března byl pro mě velmi významný: o víkendu jsme jeli s rodiči vybrat a koupit vysněný baryton, na který mi finančně přispěla výhra ze Zlatého oříšku! Konečně mám svůj vlastní krásný nástroj!!! A o tři dny později jsem měl možnost tento nástroj hned vyzkoušet na pódiu! Byl jsem totiž jedním ze sólistů slavnostního benefičního koncertu Splněný sen - Piana do škol, který se konal v Městském divadle v Mariánských Lázních. Tento koncert byl pro mě významný ještě i tím, že jsem - vlastně vůbec poprvé - vystoupil se všemi svými třemi nástroji najednou! Začal jsem jako klavírista, pak jsem se "změnil" v člena školního dechového orchestru a užil si hru na nový baryton, ke konci programu jsem vystoupil sólově s pozounem a na úplný závěr jsem si zaimprovizoval jako pozounista v jazzovém souboru. Byl to krásný večer a moc jsem si ho užil - právě i díky novému barytonu!

28.01.2023
V den narozenin slavného skladatele W.A. Mozarta (27.1.) jsem dostal příležitost vystoupit sólově se Západočeským symfonickým orchestrem Mariánské Lázně, hrál jsem na baryton. Pan šéfdirigent (a špičkový hornista) Radek Baborák mi při zkouškách s orchestrem řekl hodně cenných rad, co ještě dělat lépe. Když mi pak tleskal vyprodaný koncertní sál, byl to velký zážitek!

Zlatý oříšek Vám přinášejí

Partner