Jakub Janoušek

robotika LEGO

Zlatý oříšek jsem získal v roce 2018

Moje úspěchy:

Jakub od roku 2018 soutěží v robotických soutěžích týmů jako jednočlenný tým Kubík. V osmi letech se umístil na předních místech celostátních soutěží s mezinárodní účastí v tvrdé konkurenci patnáctiletých a starších hochů.
* Robotický den 2018 – soutěž s mezinárodní účastí bez věkově omezených kategorií, v současné době nejobtížnější soutěž robotických sledovačů čáry pořádaná v České republice – sledovač čáry Lego – postup do semifinálového kola.
* JedoBot – soutěž s mezinárodní účastí – sledovač čáry Lego - 1. místo v kategorii ZŠ, 2. místo v celkovém hodnocení ZŠ + SŠ + VŠ.
* Robotiáda – sledovač čáry – 7. místo v kategorii ZŠ, 12. místo v celkovém hodnocení ZŠ + SŠ
* Matematický klokan – 1. místo v celostátním hodnocení.
V roce 2017 (tj. v první a na počátku druhé třídy) Jakub soutěžil v robotických mezinárodních soutěžích Dr. E´s WeDo Challenges a Dr. E´s Mindstorms Challenges.
* Dr. E´s Mindstorms Challenges – vítěz listopadového kola soutěže.
* Dr. E´s Wedo Challenges – vítěz dubnového kola soutěže.
Kromě toho Jakub několikrát předváděl roboty postavené ze stavebnic řady LEGO Education (tj. Lego Mindstorms, WeDo a Jednoduché a hnané stroje):
* červen 2018 – na požádání učitelů předváděl roboty v ZŠ Třešť v rámci akce pořádané dětmi z devátých tříd,
* duben 2018 – ukázka robotů na Akademii domácích školáků v Praze,
* srpen 2017 – ukázka robotů na oslavě 755 let obce Miroslavské Knínice.

2020 - Dr. E´s Challenges - jeden ze dvou vítězů kola Animal and its habitat

2020 - 4. 5. - TechnoLab RoboTrip Virtual Challenge 2 - 1. a 2. místo, neoficiální 2. místo v TechnoLab RoboTrip Virtual Challenge 1

2019 - 11. 12. - RoboTrip Olomouc - Stopař Procesor ZŠ - 1. místo, Stopař Lego ZŠ - 3. místo, Stopař s překážkami Procesor ZŠ - 1. a 2. místo, absolutní vítěz disciplíny Stopař s překážkami Procesor

2019 - 27. 11. - ocenění Hvězda roku. Jedná se o ocenění Města Třešť, udělované starostou města, jako nejvyšší osobní ocenění dětí a mládeže.

2019 - 1. až 2. 6. - Robotický den Praha - postup do finále (to znamená jeden z osmi nejlepších robotů)

2019 - 27.4. - Istrobot Bratislava - 11. místo a 10.5. - JedoBot - Jedovnice - kategorie sledovač čáry lego ZŠ 2. místo a sledovač čáry lego ZŠ+SŠ 4.místo.

2019 - Robotiáda Brno-mezinárodní robotická soutěž-sledovač čáry -102 týmů v kategoriích ZŠ/do 15let/+SŠ/15-19/.
V kategorii ZŠ jsem se umístil jako druhý a v celkovém hodnocení ZŠ+SŠ jako sedmý.

Co právě dělám?

18.08.2020
Se svými kukačkovými hodinami postavenými z LEGO Mindstorms jsem se zúčastnil mezinárodní soutěže Dr. E´s Challenges, kterou pořádá Tufts University společně s LEGO Education. Moje hodiny byly společně ještě s jedním projektem vyhodnocené jako nejlepší. Podívejte se na film.

29.07.2020
Teď o prázdninách se nekonají žádné robotické soutěže, takže alespoň něco programuji. Učím se programovat v Alici 3, ze které se dá jednoduše přejít na jazyk Java. Naprogramoval jsem přistání a práci vozítka Perseverance na Marsu. Práce na tomto programu mi zabrala několik týdnů.

29.05.2020
Maminka vyrobila elektronickou knihu o tom, co se mi všechno podařilo. Můžete ji najít tady: https://1url.cz/izGnQ
Pokud se na ni chcete podívat, musíte si zkopírovat odkaz a vložit ho do prohlížeče. Doufám, že se vám bude kniha líbit.

28.05.2020
V dubnu jsem se zúčastnil online soutěže TechnoLab RoboTrip – Virtual Challenge, kterou pořádala Katedra technické a informační výchovy Padagogické fakulty Univerzity Plackého společně se SPŠ Uničov. Je to soutěž virtuálních robotů programovaných v prostředí mBlock 5 v jízdě po čáře. Musím ještě říct, že soutěž nemá věkové kategorie, takže tam mohou proti sobě bojovat roboti dětí proti robotům středoškoláků nebo i dospělých. První etapa soutěže mi sice utekla, ale zkusil jsem naprogramovat podle zadání svého robota. Kdybych se soutěže zúčastnil, byl bych druhý. Poslal jsem tedy na ukázku svůj program robota organizátorům soutěže. A představte si, že jsem byl vyhlášený neoficiálním držitelem druhého místa. Jízdu robota můžete vidět tady: http://robotrip.cz/wp-content/uploads/NEOFICIALNI-2_misto.mp4
Potom jsem se už regulérně zúčastnil druhého kola této soutěže. Musím říct, že toto kolo bylo o moc těžší než první kolo. Poslal jsem do soutěže dva roboty - jeden z nich se umístil jako první a jeden jako druhý. Tady se můžete podívat na jízdu mého vítězného virtuálního robota: http://robotrip.cz/wp-content/uploads/1-misto.mp4 a tady je můj robot, který se umístil na druhém místě: http://robotrip.cz/wp-content/uploads/2-misto.mp4

30.12.2019
V prosinci jsem se zúčastnil soutěže RoboTrip v Olomouci, který pořádá Katedra technické a informační výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého společně se SPŠ Uničov. Je to třetí největší robotická soutěž s mezinárodní účastí v České republice a mezi soutěžemi sledovačů čáry patří její disciplína Stopař s překážkami k nejtěžším. V loňském roce zvládnul tuto disciplínu pouze jediný robot. Proto jsem se na soutěž dlouho připravoval, nakonec jsem měl připravené dokonce čtyři různé roboty, se kterými jsem bojoval ve dvou disciplínách a dvou konstrukčních kategoriích. V disciplíně Stopař jsem získal první a třetí místo. Další dva roboti – jeden Arduino mBot a jeden Lego – bojovali v podstatě proti sobě v disciplíně Stopař s překážkami Procesor a získali první a druhé místo. V této kategorii jsem se stal absolutním vítězem soutěže. Můj robot projel dráhy o 180,21 vteřin rychleji než nejrychlejší robot středoškoláků. Moje úspěchy v této soutěži zaujaly dokonce i vedoucího Katedry technické a informační výchovy docenta Dostála.
Krátkou ukázku přípravné jízdy robota před soutěží můžete vidět tady: https://youtu.be/PofjAno-kP8

30.12.2019
Dlouho jsem se neozval, protože se nic zajímavého nestalo. Až poslední měsíc toho bylo hodně. V Třešti starosta uděluje každý rok ocenění Hvězda roku mládeži a dětem, které byly v uplynulém školním roce mimořádně úspěšné. Letos ji dostalo dvacet čtyři dětí a byl jsem mezi nimi.

15.08.2019
Prvního června začala nejobtížnější soutěž LEGO sledovačů čáry v České republice – dvoudenní Robotický den, který pořádá Matematicko-fyzikální fakulta Karlovy univerzity. Podobně jako Istrobot v Bratislavě nemá věkově odlišené kategorie, takže jsem soutěžil s o mnoho let staršími soupeři. Specialitou Robotického dne jsou velmi malé a lehké překážky (nejmenší rozměr je 2 centimetry a váží jen 100 gramů), přerušení čáry, rozdvojení čar a pět soutěžních kol s odlišnými dráhami. Protože dráhy jsou obtížné, je nutné jimi projiždět opatrně. Do finálového kola ale postupuje jen osm nejrychlejších robotů, takže je potřeba sestavit a naprogramovat takového robota, který pojede zároveň rychle i opatrně. A to je opravdu těžké.
Na robotovi jsem průběžně pracoval už od návratu z loňského Robotického dne. Konstrukci i program robota jsem vylepšil do takové míry, že jsem postoupil až do finále. Finálové kolo zvládl projet jen jeden robot, všichni ostatní havarovali na některé z překážek. V soutěži jsem sice nezvítězil, ale už robota upravuji, aby příští rok vyhrál. Teď o prázdninách se také pomalu začínám seznamovat s programováním robotů z Arduina, které je podstatně rychlejší a umožňuje použití většího množství senzorů než LEGO.

17.05.2019
Za poslední měsíc jsem se zúčastnil dvou robotických soutěží. 27. dubna jsem se svým robotem závodil v jízdě po čáře v Bratislavě na mezinárodní soutěži Istrobot, kterou pořádá Fakulta elektrotechniky a informatiky Slovenské technické univerzity. Byla to prozatím nejobtížnější soutěž, na které jsem byl. Skoro všichni účastníci byli dospělí vysokoškoláci, většina závodících robotů byla sestavená z arduina (které je rychlejší a umožňuje připojit podstatně vyšší počet senzorů než LEGO) a trať obsahovala spoustu záludností – například most (přejet po úzkém mostu s robotem je opravdu náročné a hodně robotů to nezvládlo) nebo skvrnu (i ta byla pro spoustu robotů nepřekonatelná). Každý z robotů měl tři pokusy na projetí soutěžní trati a jen tři roboty uspěly ve všech třech pokusech. Jeden z nich byl můj robot. Ze třiceti devíti soutěžících robotů jich trať zvládlo projet alespoň jednou jen jedenáct. Byl jsem se svým robotem lepší než 27 dospělých. Kdyby v této soutěži byla speciální kategorie LEGO (ale není a nejspíš nikdy nebude), skončil bych na třetím místě. Byl to doposud můj největší úspěch.
Za necelé dva týdny po soutěži v Bratislavě jsem jel na další soutěž – JedoBot pořádaný SPŠ Jedovnice. Na rozdíl od Istrobotu, kde není omezený počet světelných senzorů na sledování čáry, JedoBot umožňuje pouze jeden senzor. To znamená, že na sledování čáry je nutné použít jiný algoritmus řízení motorů a jinou konstrukci robota. Od příjezdu z Istrobota až do odjezdu na JedoBota jsem všechen volný čas věnoval ladění algoritmu pro tohoto robota. Můžu říct, že čas, který jsem tomu věnoval, se mi vyplatil. V kategorii základních škol jsem se umístil na 2. místě, v celkovém hodnocení ZŠ + SŠ jsem byl čtvrtý.

17.03.2019
Co se stalo za uplynulý měsíc? Představte si, že jsem dostal velký dar od Lega – stavebnici Lego Mindstorms EV3 31313. Navíc jsem od fanoušků lega Kostky.org dostal další skvělý dar – Doplňkovou soupravu EV3 45560. Obojí mi moc pomohlo, protože Lega je vždycky nedostatek a opravdu hodně mi toho chybělo. Chtěl bych jim moc poděkovat, opravdu moc. Navíc pan inženýr Pekárek domlouvá moje setkání s panem Reindlem – to je jediný český designer, který pracuje v Legu přímo v Billundu).
Panu inženýru Pekárkovi, ostatním fanouškům z Kostky.org i Legu bych chtěl za to všechno ještě jednou poděkovat.

17.02.2019
Píši zprávu o tom, co jsem zažil v souvislosti s Robotiádou - mezinárodním kláním robotů v Brně. Chystal jsem se na ni dlouho, postavil jsem robota, který se držel čáry jako klíště, byl už doladěný - a pár dní před soutěží na něj spadlo prkno. Musel jsem proto vylepšit a doladit jiného robota. Bylo to o nervy, dolaďoval jsem ho ještě na místě před soutěží. Představte si, že jsem měl až do začátku třetí rozjížďky nejlepší čas ze ZŠ. V posledním kole měl ale o 1,14 sekundy lepší čas tým čtyř velkých kluků ze ZŠ a skončil jsem proto ve své kategorii jako druhý. V celkovém hodnocení bylo přede mnou jen pět středoškoláků a ten tým ze ZŠ.

Generální partner

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

S podporou

Děkujeme všem,
kteří podporují
nadání a úspěchy
dětí České republiky!