Šimon Bělík

stolní tenis

Zlatý oříšek jsem získal v roce 2016

Byl jsem nominován za:

- Vybrán mezi tři chlapecké zástupce Evropy do výběru celosvětových nadějí ročníku 2004 ITTF World Hopes Week & Challenge 2016 (Doha, Qatar) - 05/2016
- Mistr ČR mladších žáků 2016 (r. 2003 a ml.) ve dvouhře i čtyřhře - 05/2016
- Jeden ze dvou hráčů světa r. 2004, který splnil kritéria zařazení do světového žebříčku dospělých, juniorů a kadetů - 05/2016
- Vítěz několika celostátních turnajů v posledních třech sezónách
- Vítěz EuroMiniChamp´s 2015 ročníku 2004 - neoficiální Mistrovství Evropy mladších žáků ve Francii - 08/2015
- zařazen do světového programu ITTF Hopes a do evropského programu ETTU EuroTalents

Co právě dělám?

11.03.2019
Ve druhé polovině roku 2018 se mi moc dařilo na mezinárodní scéně, což bylo mým cílem. Na MEJ v Rumunsku jsem získal bronzovou medaili v singlu kadetů, kteří byli o rok starší. A byla to první medaile pro Ostraváka v singlu na MEJ za posledních 20 let, více na http://www.ttc-ostrava.cz/vyvrcholeni-uspesne-kadetske-sezony-medaili-ze-singlu-mej/. A na podzim jsem uspěl i mezi muži. Jelikož se nám zranili hráči A týmu TTC Ostrava 2016, tak jsem musel debutovat v mužích rovnou při utkání Ligy mistrů proti nejslavnějšímu týmu Evropy. Dozvěděl jsem se to 2 dny před zápasem doma, evropská federace ETTU nám udělila výjimku, protože jsem původně nebyl na soupisce. A jak to dopadlo :-) ? Mrkněte na http://www.ttc-ostrava.cz/lize-mistru-statecne-vzdorovali-obhajci-titulu-borussii-dusseldorf/ ! A za 2 týdny jsem letěl do Francie na další zápas Ligy mistrů a nakonec hrál i potřetí doma proti Portugalcům, více na http://www.ttc-ostrava.cz/lize-mistru-sice-nevyhrali-bojovali-dustojne-se-silnejsimi-souperi/. Takže od listopadu 2018 jsem nejmladším hráčem historie Ligy mistrů, který v ní dokázal vyhrát, nakonec dvakrát, s tím jsem vážně před sezónou nepočítal. Po tom prvním slavném zápase jsem hned v noci letěl na tréninkový kemp do Lucemburska, kde to už dobře znám, tentokrát však už zase mezi starší talenty z celého světa, protože jsem byl zařazen do programu světové federace ITTF High Performance & Development Rough Diamonds. Mezitím jsem na podzim hrál i turnaje v Chorvatsku, Portugalsku a Maďarsku a do r. 2019 jsem vstupoval na 7. místě na světě mezi kadety, ale už jsem si předsevzal, že chci mezi TOP 3 na světě.

19.12.2018
První polovina roku 2018 byla pro mě v ČR mimořádně úspěšná :-) ! V květnu jsem, bez ztráty setu, vyhrál MČR ve dvouhře kadetů, kteří byli o rok starší a na začátku června jsem dovedl svůj tříčlenný tým TTC Ostrava 2016 k titulu MČR družstev kadetů, když jsem všechny své dvouhry také vyhrál. O den později se mi podařilo, s naším tříčlenným týmem juniorů TTC Ostrava 2016, získat stříbrnou medaili, což nebylo, mezi až o čtyři roky staršími soupeři, vůbec špatné, i když jsme chtěli další zlato :-). Celou sezónu jsem se ale hlavně připravoval na své první Mistrovství Evropy juniorů a kadetů ( MEJ ), které se každoročně hraje v červenci, takže nejdříve je třeba v pohodě zvládnout školu, a to se zase povedlo, uff. Naši chtějí, abych měl vždy s rezervou vyznamenání, tak proč jim to nesplnit, že :-) ?

30.12.2017
Všem ostatním oříškům přeji hodně štěstí v roce 2018 a jsem rád, že se dalším Zlatým oříškem 2017 stal můj kamarád Vítek Špalek, se kterým jsme po dlouhé době hráli proti sobě v listopadu, pár dní předtím, než se mu podařilo vyhrát Zlatého oříška :-) ! Oba máme podobný sen, já chci hrát na olympiádě a Vítek na paralympiádě, tak nám snad ty sošky Zlatého oříška přinesou štěstí a pomohou nám tam !

30.12.2017
Nová sezóna 2017-2018 pro mě začala už letní přípravou a na konci srpna tradičním týdenním tréninkovým kempem ETTU Development Camp III v Lucembursku, s čínskými trenéry, kteří působí i u jejich dospělé reprezentace. Makal jsem ale v našem klubu TTC Ostrava 2016, takže se výsledky na podzim začaly dostavovat. V ČR jsem vyhrál dvouhru mezi kadety, kteří jsou v ČR už jen o rok starší, na prvním i druhém turnaji a na třetím byl ve finále. Už se ale letos v ČR zaměřím hlavně na juniory, kteří jsou až o čtyři roky starší a v této kategorii letos začínám. Na druhém a třetím turnaji jsem se dostal až do semifinále a hlavně se mi podařilo poprvé porazit i naši juniorskou jedničku, takže to myslím mezi nimi půjde :-) ! Prioritou pořád zůstávají mezinárodní turnaje, tam však ti o dva roky starší zůstávají až do konce kalendářního roku. V září jsem hrál v Chorvatsku a zase se dostal do osmifinále. Kolo předtím jsem ale porazil nasazenou jedničku turnaje, což mě moc potěšilo. V říjnu jsem si poprvé sáhl i na medaili z dvouhry. V Srbsku jsem nejdříve v družstvech s Matějem Stachem získal bronz, ale ve dvouhře jsem se dostal až do finále a mám tak první stříbro ze singlu ! V listopadu v Maďarsku jsem byl opět v osmifinále, prohrál jsem jen s pozdějším vítězem z Tchaj-wanu 1:3, se kterým jsem prohrál i v září v Chorvatsku, ale tentokrát to bylo mnohem vyrovnanější. Všechny ostatní na turnaji porazil 3:0, vyhrál i debl, takže to ostuda nebyla. Na konci listopadu jsem odletěl na poslední turnaj do Portugalska, kde jsem nakonec zase získal bronz v družstvech, tentokrát s Honzou Mokrejšem a v singlu skončil ve čtvrtfinále. Moc mi pomohl i Zlatý oříšek, který mi přispěl na letenku, za což bych chtěl velmi poděkovat. A na začátku prosince jsem dostal předvánoční dárek - ETTU Development Camp IV se konal u nás v Ostravě, v našem klubu, s mými trenéry. Tak jsem si užil týden dřiny a zároveň zábavy, protože jsem byl ubytovaný s ostatními v Hotelu Imperial v Ostravě a všem cizincům ukázal naše předvánoční atrakce na náměstí !

30.12.2017
Sezónu 2016-2017 jsem nakonec zakončil třemi medailemi z Mistrovství ČR a první medailí ze světového okruhu kadetů. V dubnu na Mistrovství ČR jsem vyhrál debl mezi o dva roky staršími protihráči se svým kamarádem Tomášem Martinkem, který už mezi kadety končí, protože je také o dva roky starší, než já. Měsíc předtím, v březnu, se nám ale podařilo dostat na turnaji v Itálii až do finále, což je mnohem těžší. Na začátku března jsem se probojoval i na Mistrovství ČR dospělých, ale tam to žádná sláva nebyla. Mezi mladšími žáky se mi nepodařilo zopakovat dvě zlaté z loňské sezóny, vůbec se mi ten květnový víkend nedařilo, tak jsem odjel jen se stříbrnou a bronzovou :-(. Hlavně jsem se ale zaměřoval na ty mezinárodní turnaje světového okruhu kadetů, kde v r. 2017 hraji mezi pořád ještě i proti o dva roky starším soupeřům a je to často znát. Už se těším na r. 2018, kde budou už jen o rok starší a hlavně na r. 2019, kde už budu hrát proti svým vrstevníkům. Ale pořád se držím ve špičce, takže jsem byl spokojený. V únoru pořádá ČR jeden turnaj světového okruhu, tam jsem skončil v osmifinále. V březnu byla ta úspěšná Itálie, s mojí první medailí z deblu, v singlu jsem byl zase v osmifinále. Hned z Itálie jsem jel na týden do Slovinska, kde jsem byl zase pozván na týdenní tréninkový kemp, který pořádá evropská federace ETTU, protože jsem zařazený do skupiny EUROTALENTS U-14. V dubnu jsem byl na turnaji v Belgii a polepšil si o kolo a probojoval se do čtvrtfinále. Průběžně jsem i pomáhal v družstvech ve 2. lize, 3. lize a divizi mužů a celkem se mi v nich dařilo. V divizi jsem měl bilanci ve dvouhře 15:1, ve 3. lize 20:4 a ve 2. lize 17:10. Hlavně jsem ale měl s rezervou vysvědčení s vyznamenáním, takže byli doma naši spokojení :-) !

17.01.2017
V lednu se nenudím, hned první víkend jsme měli čtvrté celorepublikové turnaje sezóny. V sobotu jsem na svoji kategorii mladších žáků nejel, ale v neděli jsem mezi o 2 roky staršími kadety vyhrál. Za odměnu jsem si v následujícím týdnu mohl u nás v klubu zatrénovat s tchajwanským reprezentantem Chiangem a seznámit se s jeho japonskou manželkou Ai Fukuharou. Ai Fukuhara je dvojnásobná olympijská medailistka, v Riu 2016 byla v semifinále dvouhry a v Japonsku je jednou z nejpopulárnějších sportovkyň. Jelikož si nás při tréninku natáčela, tak jsem musel fakt makat naplno :-) ! A dnes po škole hurá do Prahy, zítra s ostatními Zlatými oříšky nás čeká tiskovka ! V sobotu se pokusím probojovat na Mistrovství ČR mužů z našeho kraje, ale bude to těžké, chlapi se mnou neradi prohrávají, ale to jim nepomůže :-). Jo a do konce ledna ještě zmáknout pár předmětů, ať je jedniček na vízo co nejvíc, však to znáte :-) !

05.01.2017
Prosinec 2016 byl vážně náročný, ale úspěšný. V sobotu 3.12. jsem byl v Praze na Žebříčkovém turnaji ČR starších žáků, kteří jsou o 2 roky starší a skončil 3. Večer přesun do Brna, protože v neděli ráno už před osmou mi začalo natáčení Zlatého oříšku v ČT. Tam jsme byli až do večera a v pondělí v 7 ráno jsem z Brna odjížděl na týdenní mezinárodní tréninkový kemp do Chorvatska. Bylo to u moře, tak jsem se aspoň nadýchal čerstvého vzduchu, hlavně při výletech na lodi. V sobotu 17.12. jsem hrál v Havířově Žebříčkový turnaj ČR mladších žáků, kteří jsou stejně staří jako já a tam jsem vyhrál. A po Vánocích jsem byl 4 dny na reprezentačním kempu kadetů a juniorů, kteří jsou o 5 roků starší.

Generální partner

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

S podporou

Děkujeme všem,
kteří podporují
nadání a úspěchy
dětí České republiky!