Jonáš Vala

psaní na klávesnici všemi deseti, záznam a zpracování textů

Nominaci jsem získal v roce 2016

Moje úspěchy:

2019 - MS Cagliari - absolutní mistr světa v kategorii juniorů do 20 let

2017 - MS Berlín - absolutní mistr světa

Byl jsem nominován za:

ZAV OSTRAVA 2016 – mistrovství ČR žáků 1. ročníků SŠ a mladších: 1. místo – absolutní vítěz,
ZAV Junior Opava 2016 – mistrovství žáků ZŠ: 1. místo – absolutní vítěz – mistr republiky
Mezinárodní internetová soutěž INTERSTENO 2016 - kategorie žáci (do 16 let): 3. místo – mateřský jazyk, 5. místo – vícejazyčná soutěž,
33. INTERNATIONALES JUGENDTREFFEN IN WIEN: 1. místo,
ZAV Přerov 2016 – soutěž žáků 3. ročníků SŠ a talentovaných mladších: 1. místo – absolutní vítěz,
Mistrovství ČR OPEN ve zpracování textu 2015 – kategorie žáci (do 16 let): 2. místo – absolutní pořadí vicemistr republiky,
Valašský datel 2015 – soutěž žáků 2. ročníků SŠ a talentovaných mladších: 1. místo – absolutní vítěz,
50th INTERSTENO congress 2015 Budapest – mistrovství světa v záznamu a zpracování textů – kategorie pupils (do 16 let): 3. místo absolutní pořadí (3. místo korektura textu, 3. místo diktát C-B-A, 3. místo audiotranscription, 3. místo protokolování),
ZAV OSTRAVA 2015 – mistrovství ČR žáků 1. ročníků SŠ a mladších: 2. místo – absolutní pořadí,
ZAV Junior Karviná 2015 – mistrovství žáků ZŠ: 2. místo – absolutní pořadí – vicemistr republiky,
Mezinárodní internetová soutěž INTERSTENO 2015 - kategorie žáci (do 16 let): 17. místo – mateřský jazyk, 7. místo – vícejazyčná soutěž,
ZAV Přerov 2015 – soutěž žáků 3. ročníků SŠ a talentovaných mladších: 4. místo – absolutní pořadí,
Mistrovství ČR OPEN ve zpracování textu 2014 – kategorie žáci (do 16 let): 3 x 3. místo
Šenovský datel 2014 – soutěž žáků 2. ročníků SŠ a talentovaných mladších: 2. místo – absolutní pořadí.
Jonáš se aktivně podílí na vývoji českého systému strojového těsnopisu ZAVPIS a předává své zkušenosti mladším talentům.

Co právě dělám?

31.12.2022
Zdá se mi to neuvěřitelné, ale ve Zlatém oříšku jsem byl před dlouhými šesti lety a v letošním roce oslavil dvacáté narozeniny. Nicméně ani to mě nezastavilo pokračovat v aktivitách, se kterými jsem před lety začal – s informatikou, respektive psaním na klávesnici. Dnes tedy nejen soutěžím, ale také učím další žáky, ať už přímo ve školních hodinách a na tréninkových soutěžích, nebo distančně. Pro mladší taky připravuji soutěže, kterých jsem se dřív coby závodník účastnil, a v těchto dnech připravujeme mistrovství ČR ve zpracování textů pro středoškoláky. I když už je to pro mě trochu jiné soutěžit než před lety, stále se mi – k mému velkému překvapení – daří překonávat své výsledky. Na letošním mistrovství světa v holandském Maastrichtu jsem naposledy obhájil své juniorské pozice a přivezl si hned několik titulů mistra světa. Teď před Vánoci jsem vyhrál významnou mezinárodní soutěž a ustanovil její nový rekord, psal jsem rychlostí 955 úhozů za minutu! A co vlastně teď studuji? Po „těžkém“ rozhodování jsem nastoupil na 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a teď jsem už ve druhém ročníku medicíny. Může to vypadat až pohádkově, co všechno se dá stíhat, ale je třeba pamatovat, že vše má své kladné i záporné stránky a je vždy třeba hledat rovnováhu. Teď už se nezbývá než vydat vstříc novému roku 2023 a já už vím, že jeho první den strávím kromě jiného při sledování Zlatého oříšku na ČT2!

23.07.2019
Půlka prázdnin je už tady, ale já se až teď dostávám z tempa školního roku. Hned po rozdání vysvědčení jsem se společně s dalšími závodníky z ČR vypravil do Litovle, abychom společně potrénovali na mistrovství světa v italském Cagliari na krásném ostrově Sardinie. A jak se nám dařilo? Česká republika potvrdila svou pozici světové jedničky a přivezla domů téměř 40 medailí. Já sám jsem získal 5 zlatých medailí a 1 stříbrnou a stal jsem se juniorským mistrem světa v psaní na klávesnici. Výborných výsledků ovšem dosáhla i moje sestra Johana Valová, která v žákovské kategorii získala stejný počet medailí, a její spolužačka Michaela Venclová vybojovala 4 medaile. Moje škola, Gymnázium Rožnov pod Radhoštěm, tak patří ziskem 19 medailí k absolutní světové špičce!

28.04.2019
Jaro je tady a s ním mnoho školních olympiád a soutěží! Za poslední čtyři dny jsem se stihl zúčastnit tří významných akcí v úplně rozdílných oborech. Nejprve jsem se účastnil krajského kolo soutěže v programování, kde jsem byl nominován a kde jsem se popasoval s náročnými úlohami v programování webových stránek. Nadále mojí nejsilnější doménou zůstává psaní na klávesnici a blížící se mistrovství světa s sebou přineslo také tradiční tréninkové soustředění v Opavě, kde jsem spolu s ostatními reprezentanty ČR ladil formu převážně v opisu textu a diktátech. Tréninková soustředění bývají náročná, píšeme i osm hodin denně! Kromě psaní a programování se mnoho let věnuji také hudbě - hraji na klarinet. A právě s tímto nástrojem jsem se v letošním roce dostal až do ústředního kola soutěže ZUŠ. Naše rožnovské trio získalo na celorepublikovém soutěžením klání v Liberci 2. místo. Nabitý týden je naštěstí u konce, ale v plném proudu je mezinárodní internetová soutěž v psaní na klávesnici, kde soutěžím v opisu 15 jazyků.

10.11.2018
I v roce osmičkových výročí našeho státu se nadále věnuji psaní na klávesnici a stále mě trénování a soutěžení baví úplně stejně, jako když jsem byl nominovaný před dvěma lety do Oříšku. Kromě tradičních pohárových soutěží, na kterých se snažím obhajovat své výkony a dál je vylepšovat, jsem dvakrát zavítal k našim sousedům na Slovensku. Mám velkou radost, že i tam se najde mnoho mladých lidí, kteří se tomuto oboru věnují a chtějí se dále zdokonalovat. V září jsem v Bratislavě pomohl zorganizovat tréninkové soustředění, kde jsme slovenským kolegům ukázali další směry, ať už praktické nebo ryze soutěžní. Před pár dny jsem se vrátil ze slovenského mistrovství středních škol ZAV Zvolen. Tam jsem byl společně s mojí sestrou, taktéž úspěšnou písařkou, a mým vyučujícím z rožnovského gymnázia pozván. Na slovenské půdě se mi podařilo dosáhnout zatím mého nejvyššího veřejného výsledku v minutových opisech, a to 839,2 úhozů za minutu. Letos mě čeká ještě mistrovství ČR a příští rok v létě mistrovství světa v italském Cagliari, kde budu poprvé soutěžit v kategorii juniorů.

31.07.2017
Po celoročním pilném tréninku, účasti na soutěžích, dvou tréninkových soustředění jsem se konečně vypravil do Berlína na mistrovství světa v záznamu a zpracování textů, které se uskutečnilo v rámci 51. kongresu světové organizace INTERSTENO, na který se sjelo celkem 500 zpracovatelů textů z celého světa. Získal jsem celkem 9 medailí, z toho osm zlatých a jednu bronzovou. Zlatou jsem si odvezl za královskou disciplínu – třicetiminutový opis textu, za korekturu textu, wordprocessing, audiotranscription, záznam mluveného slova, protokolování a vícejazyčný diktát, bronzovou pak za záznam mluveného slova v reálném čase. Ještě jednu zlatou medaili jsem získal za kombinaci všech disciplín, a stal jsem se tak absolutním mistrem světa. Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě podpořili.

20.03.2017
Rok se s rokem sešel a já jsem se už počtvrté rozjel na celorepublikovou soutěž v psaní na klávesnici ZAV Přerov 2017. Toto klání je každoročně určené pro studenty 3. ročníků středních škol, ale i pro mladší šikovné písaře. Dvoudenní soutěž tohoto typu tradičně zahajuje bodovaný trénink, který je i pro vyučující velmi zajímavý, protože živě sledují průběžné výsledky. Do druhého dne jsou soustředěny tři desetiminutové opisy, které se samostatně vyhlašují a ze kterých se vyhodnocuje kombinace jednotlivců i družstev. V průběhu náročného dopoledne jsem také stihl rozhovor pro regionální televizi, na jejíž reportáž se můžete podívat dole. Moje rychlost dosahovala až 600 úhozů za minutu, a tak jsem v konkurenci 60 písařů z celé republiky jednotlivé disciplíny vyhrál a stal se absolutním vítězem. Do konce školního roku mě čeká ještě několik soutěží, které vyvrcholí mistrovstvím světa v Berlíně.

05.01.2017
Dobrý den, ahoj! Nedlouho po natáčení slavnostního finále Zlatého oříšku jsem byl hostem ranního pořadu Dobré ráno, kde jsem ukázal divákům dovednost psaní na klávesnici všemi deseti. Společně se zástupci Internetové školy ZAV jsem poukázal na výhody psaní všemi deseti, přiblížil jsem průběh soutěží, tréninkových soustředění a využívání této dovednosti v běžném životě.
Záznam můžete zhlédnout zde (nutno zkopírovat do adresního řádku):
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10435049455-dobre-rano/316292320020122/obsah/510925-psani-vsemi-deseti

Generální partner

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

S podporou

Děkujeme všem,
kteří podporují
nadání a úspěchy
dětí České republiky!